Rakel Haslund-Gjerrild debuterer med novellesamling

I dag udgiver vi novellesamlingen Øer, som er Rakel Haslund-Gjerrilds debut.

Øer består af fortællinger om fiskere, præster og eneboere - for nogen er tilværelsen i opløsning, andre har valgt livet på grænsen mellem land og hav.

Historierne udspringer af livet på Bornholm og Grønland og tegner et portræt af et Danmark, der sjældent kommer til orde i litteraturen. I åbningsnovellen danner lokalfiskeriets nedtur ramme om en mordscene. En anden novelle udspringer af historien om crooneren Bing Crosbys kamp i 70’erne for at det danske laksefiskeri på Grønland skulle stoppes. Mod sin vilje bliver en fiskers overlevelse til en religiøs begivenhed. Og en serie om Benjamin danner rammen for et mildt konfrontatorisk, men også omsorgsfuldt indblik i et dansk frikirkemiljø.

Vi møder også eneboere. En, der lever på kanten mellem natur og civilisation, en anden med sine mange hunde, en tredje som har fundet glæden ved at vinterbade alene om natten. Vi hører om homoseksuel kærlighed og fornemmer udfordringen i små samfund.

Rakel Haslund-Gjerrild (f. 1988) er opvokset i Nexø på Bornholm. Hun har gået på Gladiatorskolen og blev udpeget som skrivetalent ved den første Jakob Hansens litteraturfestival i 2014.

Vi er spændte på modtagelsen.

Søvn udkommer 29. maj

Hej venner 

Vi går rundt og glæder os til 29. maj, hvor Rolf Sparre Johansson debuterer på Kronstork med digtsamlingen Søvn. Den ser sådanher ud:

Vi siger selv følgende om bogen:

Søvn er en digtsamling om at blive far.

Det er digte fulde af omsorg, kærlighed og frustration. Det er digte om at sidde hele natten og synge Postmand Per, fordi ens barn ikke kan sove. Det er digte om at elske. Og om ikke at kunne mere, men alligevel blive ved. 

Der er en særlig enkelhed i Rolf Sparre Johanssons digte. Og et særligt blik på, hvad det vil sige at blive forælder, at blive far, idag. Mellem bleskift og fodbold på 3+. Mellem idealet om et ligeværdigt forældreskab og den konkrete virkelighed, hvor de traditionelle kønsrollerne indimellem er svære at undslippe. Og så er bogen selvfølgelig poesi.

Med Søvn debuterer Rolf Sparre Johansson med en bog, der gør op med den idylliske forestilling om at få børn. Det er ikke altid let. For hvad stiller man op, når man står midt i afmagten?

Natten er lang. Den mørke morgen er længere.

Pressemeddelelse: Kronstork fusionerer med Lindhardt og Ringhof

Kronstork og Lindhardt og Ringhof fusionerer fra august 2015.

Det har i længere tid været en udfordring for Lindhardt og Ringhof at etablere en markant litterær profil. Omvendt har forlaget Kronstork de seneste par år kæmpet med at strømline deres forretningsmodel.

“Kronstork er den litterære puls, vi har ledt så længe efter”, udtaler Lasse Lindhart, der er en af grundlæggerne af Lindhardt & Ringhof.

For Forlaget Kronstork er det en stor mulighed:

“Vi ser frem til at blive en del af Egmont-koncernen, det giver nogle strategiske muligheder, især i forhold til marketing og løn, vi ikke havde før”, siger CFO hos Kronstork Erik Scherz Andersen og bemærker: “Jeg tror, Woetmann-brødrene vil have godt af at blive del af en professionel organisation”.

Forlagenes Aarhus

Hos Lindhardt og Ringhof ser man det som en fordel at fusionere med et lille forlag.

“Det er en del af Lindhardt og Ringhofs dna at være Danmarks næststørste litterære forlag, og sådan skal det blive ved med at være”, siger Lasse Lindhardt. “Det går ikke, vi bliver størst, så mister vi vores pejlemærke - det er også derfor, vi ikke køber Gladiator”, fortæller Rikke Ringhof, den anden grundlægger af forlaget.

Kronstorks redaktion, der til daglig består af de to Woetmann-brødre, har derimod ligget søvnløse i forbindelse med beslutningen.

“Vi har længe ledt efter en platform, hvor vi kan udvide vores finansielle aktiviteter,” udtaler Woetmann-brødrene og uddyber: “Men vi må nok erkende, at vi har haft visse bekymringer over at blive en del af L&R, da det virker, som om at alle titler, de udgiver, bliver tømt for kærlighed”.

Det er Rikke Ringhof enig i.

“Kronstork har - det må vi indrømme - et stærkere brand end os hos den litteraturvidenskabsstuderende del af ungdommen, som vi jo ved er dem, der bestemmer, hvad der bliver opfattet som fremtidens gode litteratur,” siger Rikke Ringhof, “så det er naturligt for os at positionere os i forhold til den gruppe - og her har vi ikke været skarpe nok”.

Et større millionbeløb

Fusionen betyder helt konkret, at Kronstork får frie hænder, økonomisk og redaktionelt, til at styrke L&R’s litterære profil. “Vi er overbevist om, at vi kan give L&R’s forfattere noget mere x-faktor, og så kan det være, vi skal rydde lidt ud i mellemlagsforfatterne”, fortæller Woetmann-brødrene.

Skønlitteraturen vil på det fusionerede forlag fremover komme med et let modereret logo, hvor &’et i L&R bliver udskiftet med en kronstork.

Handelens omfang er hemmeligt, men der er tale om et større millionbeløb, som vil blive delt mellem Kronstorks forfattere.

Kontakt presse@kronstork.dk for yderligere oplysninger.