Vi er vel helte, roman af Liv Nimand Duvå

Liv Nimand Duvå debuterede med roman

I sidste uge udom Liv Nimand Duvås roman, Vi er vel helte, her på forlaget. En roman om at være barn af en alkoholiker. I romanen skildres Billies relation til sin far, til Zaid, til sundhedsvæsnet og til dem hun møder undervejs. Hvem der er helte og ofre er ikke entydigt, og læseren bliver vidne til Billies rastløse tilværelse, mens faren forfalder i sit misbrug.

En del af romanen udspiller sig i et aktivistmiljø i Berlin, hvor Billie blandt andet er optaget af hændelserne under det arabiske forår. Vi følger Billie i barndomshjemmet, på hospitalet, til terapi med andre pårørende.

Mest af alt er det et portræt af den pårørende.

Vi er vel helte er anmeldt kritisk i Politiken og i Information, de anmeldere har ikke helt blik for romanens formelle spændinger, yderliggørelsen, tænker vi nok -

Men ok! Bogen holder til det.

KH

Modtagelse af Bag bakkerne, kysten

Så kan vi runde den første runde læsning og modtagelse af Peter-Clement Woetmanns Bag bakkerne, kysten, Peter-Clement er jo på en måde også selv førstelæser og som sådan taler han i Skønlitteratur på P1 om bogen her og med Informations Mathilde Moestrup under overskriften ”Solidariteten opstår først, når man erkender sit eget privilegium”.

Politikens anmelder Alexander Vesterlund blev ikke rørt af digtet, hvilket han redegjorde for i sin tre-hjertede anmeldelse her, en anmeldelse som medførte noget polemik på forfatteren Harald Voetmanns facebook-væg.

Informations Tue Andersen Nexø bed mærke i hvordan bogen modarbejder tryghedens verdensglemsel i sin anmeldelse, En lille messe for kroppene i Middelhavet, hvor han også påpeger (med rette?) at digtet i højere grad har karakter af dødsmesse en klagesang.

Endelig gav Jyllands-Postens Nicklas Freisleben Lund fem sole, som vi lever under, og kaldte bogen for en milepæl: "Med ”Bag bakkerne, kysten” har den spirende danske litteratur om det nye årtusindes migrationsstrømme fået sin første milepæl. En smuk, hård og vigtig bog." Læs (hvis du er betalende gæst) her.

I anledningen vil jeg også benytte lejligheden til at pege på det nye nummer af K&K, der diskuterer kritikkens mulighed, det kan læses gratis her, og især kan man med fordel læse Devika Sharmas artikel Kritik på delagtighedens betingelser. Om at være et problem, hvor hun bl.a. læser Victor Boy Lindholms Guld (tak til Kizaja for link!).

Ok, læs selv!

Kh

Lars-Emil

Kronstork-bloggen har ligget død, Kronstork-bloggen længe leve

 

Vi har været længe væk, men er nu tilbage på bloggen, og begynder ved at samle op på siden sidst siden sidste blog-indlæg ved udgivelsen af Maja Mittags Jeg øver mig i at være glad.

Vi har haft Lasse Skjold Bertelsen i praktik i efteråret, og han var virkelig behjælpelig med at synliggøre, hvordan Kronstork virker – og ikke virker! Hold øje med hans forlag, Forlaget Sidste Århundrede, der udgiver virkeligt flotte og interessante oversatte titler fra før år 0. Lasse er også redaktør på Slagtryk.

Så udgav vi Far-mor-barn af Jonas Rasmussen i Kamilla Löfströms oversættelse. Den blev anmeldt i Jyllands-Posten og gav anledning til en artikel i Politiken om far-poesi, og så tikkede der netop fem stjerne ind fra Kristeligt Dagblad: ”En vigtig og vellykket bog om faderskabets kriser”.

I november udkom Tidsrejsedigte, hvor Sternberg fortsætter sin disruption af samtiden, Lars Bukdahl anmelder i WA, det kan man ikke linke til og Mikkel Krause Frantzen i Politiken. Her på forlaget føler vi, at Sternbergs serie af tidsdigte markerer et helt skævt punkt i samtidslitteraturen, som alle bør orientere sig efter.

I januar udgav vi så Jesper Bryggers Transporterne, en voldsomt ambitiøs bog, hvis vi skal sige noget, det foretrækker vi jo at overlade til andre, der ikke reflekterer som sælgere: Lillian Munk Rösing i Politiken, Nicklas Freisleben Lund i Jyllands-Posten, Bernur på blog, Stokbro i Nordjyske og Lars Bukdal i WA (uden link).

Her i begyndelsen af februar har vi fået en ny praktikant, Sofie Jacobi, som udover at studere dansk på kandidatniveau er aktiv i KaPow – hun skal primært redigere en antologi, der udkommer til efteråret, mere om det, mere om det.

Ok, lad det være et varsel om en mere aktiv forlags-blog, vi går en begivenhedsrig tid i møde!

KH

Lars-Emil

Rakel Haslund-Gjerrild debuterer med novellesamling

I dag udgiver vi novellesamlingen Øer, som er Rakel Haslund-Gjerrilds debut.

Øer består af fortællinger om fiskere, præster og eneboere - for nogen er tilværelsen i opløsning, andre har valgt livet på grænsen mellem land og hav.

Historierne udspringer af livet på Bornholm og Grønland og tegner et portræt af et Danmark, der sjældent kommer til orde i litteraturen. I åbningsnovellen danner lokalfiskeriets nedtur ramme om en mordscene. En anden novelle udspringer af historien om crooneren Bing Crosbys kamp i 70’erne for at det danske laksefiskeri på Grønland skulle stoppes. Mod sin vilje bliver en fiskers overlevelse til en religiøs begivenhed. Og en serie om Benjamin danner rammen for et mildt konfrontatorisk, men også omsorgsfuldt indblik i et dansk frikirkemiljø.

Vi møder også eneboere. En, der lever på kanten mellem natur og civilisation, en anden med sine mange hunde, en tredje som har fundet glæden ved at vinterbade alene om natten. Vi hører om homoseksuel kærlighed og fornemmer udfordringen i små samfund.

Rakel Haslund-Gjerrild (f. 1988) er opvokset i Nexø på Bornholm. Hun har gået på Gladiatorskolen og blev udpeget som skrivetalent ved den første Jakob Hansens litteraturfestival i 2014.

Vi er spændte på modtagelsen.